Doctor's Search

Diabet

Ambulatoriu
img_3658
Spitalizare de zi
img_3643

Ce este diabetul?

Denumirea de diabet vine de la cuvantul din limba greaca veche ce inseamna sifon. Cu acesta a fost comparata cantitatea mare de urina pe care o elimina un numar mare de persoane cu diabet.

 

A doua parte a numelui, aceea de zaharat (melitus) provine de la observatia ca aceasta urina are gust dulce ca mierea. Diabetul este o boala a metabolismului glucozei.

 

Diabetul zaharat este o afectiune cronica, caracterizata prin cresterea cantitatii de zahar din sange cauzata de lipsa de insulina.

 

Diabetul se manifesta atunci cand pancreasul produce insulina in cantitate insuficienta sau nu mai produce deloc. In alte cazuri cum ar fi rezistenta organismului la insulina, diabetul se manifesta printr-un nivel crescut al valorilor glicemice.

 

In cazul in care pancreasul nu mai produce deloc insulina (Diabet de tip 1) sau insulina produsa nu este eficienta (Diabet de tip 2) glucoza nu mai poate intra in celule si se acumuleaza in sange. Hiperglicemia poate produce urmatoarele simptome:

 

 1. Urinare frecventa si abundenta: acest simptom poate fi neplacut in special datorita trezirilor frecvente din timpul noptii
 2. Sete intensa: datorita pierderilor de apa prin urina
 3. Senzatie de foame
 4. Slabiciune ce duce la diminuarea capacitatii de efort
 5. Scadere in greutate fara a tine o dieta
 6. Tulburari de vedere
 7. Infectii repetate
 8. Rani care se vindeca greu.

Diabetul afecteaza in prezent 246 de milioane de oameni din intreaga lume si se estimeaza ca va afecta 380 de milioane pana in anul 2025.1 Desi diabetul afecteaza aproape 4% din populatia lumii,2 multi oameni nu cunosc decat foarte putine lucruri despre aceasta afectiune.

 

Exista doua tipuri principale de diabet:

 

 • Diabetul de tip 1 – apare atunci cand sistemul imunitar distruge celulele beta din pancreas, cele care creeaza insulina. Ca urmare a acestui fapt, corpul produce foarte putina insulina sau deloc. Persoanele care au diabet de tip 1 trebuie sa isi administreze zilnic insulina. Diabetul de tip 1 este numit uneori diabet juvenil sau diabet insulino-dependent.

 

La inceputul diabetului tip 1 persoanele prezinta simptome dramatice care apar rapid:

 

 1. Urinare frecventa
 2. Sete intensa
 3. Foame
 4. Scadere rapida in greutate
 5. Slabiciune
 6. Schimbari ale dispozitiei
 7. Ameteli

 

 Diabetul zaharat tip 1 este diagnosticat de obicei la persoanele cu varste sub 35 ani, dar se poate intalni la orice varsta. 10% din persoanele cu diabet au diabet zaharat tip1.

 

 • Diabetul de tip 2– apare atunci cand pancreasul nu secreta suficienta insulina sau cand corpul nu poate folosi corespunzator insulina pe care o creeaza. In final, pancreasul poate ajunge sa nu mai secrete deloc insulina. Diabetul de tip 2 poate afecta persoane de orice varsta. Atat la femei, cat si la barbati, cu cat excesul de greutate este mai mare, cu atat exista un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. 3

 

Simptomele apar in timp indelungat, de obicei sunt vagi si multe din ele trec neobservate:

 

 1. Urinare frecventa
 2. Sete intensa
 3. Tulburai de vedere
 4. Infectii repetate ale gurii, pielii si infectii urinare recurente
 5. Rani care se vindeca greu
 6. Furnicaturi/ amorteli ale mainilor si picioarelor

 

Diabetul zaharat tip 2 este diagnosticat la persoanele cu varsta peste 35 ani, dar poate aparea la orice varsta.

90% din persoanel cu diabet au diabet zaharat tip 2.